Saffraanbroodjes

Zweedse saffraanbroodjes of Lussekatter

Ik ben gek op de saffraanbroodjes die men in Zweden op het eind van elk jaar traditiegetrouw bakt. Het is een klein zacht, smeuïg broodje met een heerlijke saffraansmaak. Eind november zie je ze her en der bij Zweedse bakkers in de etalage verschijnen. Deze gele broodjes zijn onlosmakelijk verbonden met het Luciafeest of lichtfeest dat op 13 december gevierd wordt.

Vorig jaar maakte ik ze voor het eerst toen mijn ouders in Zweden op bezoek waren. Ik – en zelfs mijn vader die niet zo’n fan is van zoete broodjes – vond ze overheerlijk.

Ook dit jaar toverde ik deze gouden broodjes dus uit mijn oven. En ik deed dat als volgt:

Ingrediënten voor ongeveer 20 Zweedse safraanbroodjes


   • 50 gr gist
   • 175 gr boter
   • 1 gr saffraan
   • 2 dl suiker*
   • 5 dl melk
   • 0,5 theelepel zout
   • 1,5 liter tarwemeel*
   • 2 eieren
   • rozijnen

Werkwijze saffraanbroodjes maken


 1. Verkruimel de gist in een grote kom. Smelt de boter op het vuur. Bewerk de saffraan en een klein beetje suiker in een mortel. Voeg de saffraan toe aan de gesmolten boter. Voeg de melk toe en laat afkoelen tot ongeveer 37 graden.
 2. Los de gist op in een klein beetje van de vloeistof. Voeg de rest van de vloeistof, suiker en zout toe. Voeg bijna al het meel toe en bewerk de deeg gedurende 5 minuten in een machine of 10 minuten met de hand. Strooi wat meel over de deeg en dek af met een theedoek gedurende 30 á 45 minuten.
 3. Leg het deeg op een met bloem bedekte ondergrond en kneed zachtjes enkele minuten. Verdeel het deeg in ongeveer 20 gelijke delen.
 4. Maak van elk deel een rolletje en vorm het tot een omgekeerde S. Op deze pagina vind je duidelijke foto’s hoe dit te doen. Je kan er ook andere vormen terugvinden.
 5. Schik de saffraanbroodjes op verschillende met bakpapier bedekte bakplaten.
 6. Laat nogmaals 30 á 45 minuten rijzen onder een theedoek. Zet de oven op 200 graden.
 7. Klop de eieren los en besmeer de bovenkant van de saffraanbroodjes met het eimengsel. Druk twee of meerdere (afhankelijk van de vorm die je verkoos) rozijnen zachtjes in het deeg.
 8. Bak de saffraanbroodjes in het midden van de oven 10-12 minuten of tot ze goudbruin zijn.
 9. Laat de broodjes onder een theedoek op een rooster afkoelen.

Je eet deze saffraanbroodjes bij een tasje koffie of thee. Warm zijn onweerstaanbaar!

Net zoals Zweedse kaneelbroodjes laten deze saffraanbroodjes zich heel goed invriezen. Eenmaal uit de vriezer stop je ze 35 seconden of tot ze zacht en warm zijn, in de microgolf.

Een super zacht, lekker en ogenschijnlijk vers saffraanbroodje als resultaat.

Laat het smaken!
Katrien ♥

Saffraanbroodjes

* in Zweden gebruikt men volume in plaats van gewicht om aan te geven hoeveel meel, suiker en dergelijke je voor een bepaald recept nodig hebt. In begin vond ik dat best raar maar eigenlijk is het handig om net zoals voor vloeistoffen een maatbeker te gebruiken om bloem en suiker af te meten.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

2 thoughts on “Zweedse saffraanbroodjes of Lussekatter”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top