Westkust Zweden

Een dagje aan de Zweedse westkust

“Zullen we naar de kust rijden?”, klonk het zaterdagochtend vanuit de badkamer. Ik strekte me uit en zag een stralend zonnetje de slaapkamer binnenschijnen. “Het belooft een snikhete dag te worden” ging de Zweedse vriend verder toen het stil bleef in de aangrenzende kamer. Ik haalde me onmiddellijk het zachte briesje voor de geest dat op het heetst van de dag voor een welkome afkoeling zou zorgen.

Nieuwsgierig naar mijn reactie stuurde de vriend ten slotte zijn blik richting slaapkamer en zei: “We kunnen op de rotsen picknicken en in de zon wat lezen.” Ik keek hem glimlachend aan en vormde gelijktijdig mijn eerste zin van die dag:

“Lijkt me leuk!”.

Katrien ♥

ps: Helemaal onderaan vind je info voor reizigers terug.

Zweedse westkust
Het uitzicht vanop onze picknickplaats.
Zweedse westkust
Even afgedaald om wat tijd aan het water door te brengen.
Zweedse westkust
Geen idee hoeveel steigers Zweden telt. Het moeten er in ieder geval massa’s zijn.
Zweedse westkust
Heerlijk is het om het ene zeilbootje na het andere voorbij te zien glijden.
Zweedse westkust
Nooit krijg ik genoeg van die prachtige rode Zweedse huisjes.
Zweedse westkust
Nee, we waren er niet alleen. Vele Zweden die in Göteborg wonen spenderen hun weekends aan de westkust.
Zweedse westkust
Zelfs op een kale en onvruchtbare ondergrond weten sommige planten zich te handhaven. Ik hou van die schriele en kleurrijke beplanting.
Heide
Bloeiende heide zorgt voor een mooie paarse gloed.

Informatie voor reizigers

Wij picknickten langs de kustlijn van Hjuvik, ter hoogte van Göteborg. Aan het rondpunt vlak voor de ferry neem je Hjuviksbryggsväg en daarna Hamnfyrsvägen. Rij dit smalle wegje helemaal tot het einde. Daar vind je enkele ‘parkeermogelijkheden’.

Zoek een gezellig plaatsje op de rotsen en geniet van het adembenemende uitzicht op Grötö, Hönö en Fotö.

Wie wil kan de gratis ferry naar Hönö of Björkö nemen. Denk er echter aan dat je op mooie dagen ‘s ochtends en ‘s avonds heel wat tijd verliest met aanschuiven om met de auto aan boord te kunnen.

Reisinformatie over Zweden ontvangen?

Wil je reisinformatie over Zweden ontvangen en op de hoogte blijven wat er zoal op m’n Zwedenblog verschijnt? Schrijf je dan via onderstaand formulier in op m’n nieuwsbrief. Fijn! :)

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

10 thoughts on “Een dagje aan de Zweedse westkust”

 1. Mooi verhaal bij prachtige foto’s, Katrien. Op deze manier kan ik ook genieten van Zweden, dank je wel Katrien!

 2. Prachtige foto’s!!
  We hebben sinds een paar jaar een vakantiehuis in Småland en zijn twee jaar geleden een paar dagen aan de westkust geweest. Wat een heerlijk stukje Zweden! Lijkt me geweldig als je zo dichtbij de kust woont en ‘s avonds picknickend op de rotsen kunt genieten van het mooie uitzicht en de zonsondergang!

  1. Dank je wel Ria. Heel fijn om horen dat je m’n foto’s mooi vindt. En ja, het is inderdaad geweldig om de natuur zo dichtbij te hebben en er op gelijk welk moment van de dag van te kunnen genieten. Maar dat weet jij vast ook :) Een vakantiehuis in Småland is niet mis. Daar dromen heel veel mensen van. En wat een fantastische afwisseling om deeltijds hier en in Nederland/België te kunnen wonen. De afstand naar Småland is niet te groot om ook voor een kortere periode even naar Zweden te kunnen reizen. Ideaal! Wanneer staat de volgende trip ingepland? ♥

 3. Dat je zomaar vanuit je huis naar de Zweedse westkust kunt rijden om daar een dag door te brengen is toch uniek. Rust zoeken aan het kabbelende water met uitzicht op bootjes, rotsen en rode huisjes, een gezellige hoeveelheid mensen om je heen (vast en zeker veel en veel minder dan bij ons aan de Nederlandse kust), wat wil een mens nog meer? Bij het zien van de foto’s waande ik me voor even aan de zee…

  1. Hoi Elly, bedankt voor je fijne reactie. Hoe langer ik hier woon hoe meer ik geniet van het leven dat ik hier leid. De rust, de afwisseling in seizoenen en vooral de luxe om een adembenemende en gevarieerde natuur zo dichtbij te hebben, wil ik niet meer kwijt. Het feit dat ik zo dichtbij de kust woon is een mooi extraatje :) Leuk om horen dat ik je even heb meegevoerd daarheen. Ook jij brengt je met jouw verhalen in een andere wereld. Ook al woon ik in Zweden, kan ik enorm verlangen naar andere gebieden in Scandinavië. Ik las een paar dagen geleden ook je meest recente bericht. Het kwam er nog niet van te reageren. In ieder geval veel sterkte voor jou en je familie. ♥

 4. De Zweedse westkust is zo mooi (net als een heel groot ander deel van Zweden ;o) ). Twee jaar terug heb ik nog een paar nachten op Orust gekampeerd met mijn moeder, na een rondreis door Lapland. Prachtig was dat (Orust, Lapland ook, hoor ;o) ). Het is weer zo’n uniek landschap! Het enige dat ik jammer vond, was dat aan de westkust veel op toerisme is gericht, dat was het enige minpuntje :o)

  1. Hoi Sandra, bedankt voor je reactie hier! Ja, ik volg je in grote lijn wat betreft dat toerisme. In vergelijking met de overige delen van Zweden is de kuststrook best toeristisch. Alhoewel er plaatsje zijn waar het best rustig is. Alles is relatief uiteraard. Zeker wanneer je eerst een tijdje in lapland hebt doorgebracht. ;-) Zelf ben ik nog niet zo hoog in Zweden geweest. Een droom dus om ooit de gelegenheid te krijgen naar de poolcirkel te gaan, het noorderlicht te zien, … Toevallig heb ik deze middag even naar de binnenlandse vluchten gekeken. Viel op zich best nog wel mee om van Göteborg naar Kiruna te vliegen. Ooit komt dat er zeker eens van en dan hoop ik wat tips te mogen ontvangen. :) Zweedse groet ♥

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top