IMG_8766_WEB_featured image_2

Zweedse kerstkabouters

Kerst komt eraan. En dat betekent dat kerstmarkten her en der als paddestoelen uit de grond schieten.

Ook in Zweden.

Ik nam me voor om dit jaar enkele julmarknader in de buurt te bezoeken. Ik stuurde mijn wagen richting Kobergs slott. Een prachtig domein vlakbij het meer ‘Vanderydsvattnet’ in Sollebrunn. Een deelgemeente van het stadje Alingsås.

In de oude stallen van het kasteel verkopen Zweedse handwerkers er hun prachtige creaties. Van wanten, serviezen en kaarsenhouders tot kerstboomversiering, kapstokken en geldbuidels. Allen vervaardigd uit natuurlijke materialen zoals hout, keramiek, stro, wol, leer en ga zomaar door.

Maar tijdens deze periode van het jaar zijn het voornamelijk tomtar die de aandacht van menigeen trekken. Met hun schattige uiterlijk zetten ze velen ertoe aan naar hun geldbeugel te grijpen.

Schaaf je Zweeds wat bij
Jul
Julmarknad
Jultomten
Tomtar
Tomt
Julklapp
Slott
Kerst
Kerstmarkt
De kerstman
Kabouters
Erf/perceel
Kerstkado
Kasteel

Ook ik kon niet aan de verleiding weerstaan en twijfelde lang welke kabouter ik mee naar huis zou nemen. En toen besefte ik weinig tot niets te weten over de Scandinavische kabouters en hun connectie met kerst.

Tijd om een praatje te maken met een van de kaboutermakers.

Een Zweedse kabouterkenner over tomtar en hun connectie met kerst
Tomtar, zo noemen we in Zweden de kleine oude mannetjes met witte baard, grijze kleren en rode muts. Niet te verwarren met Jultomten, de Kerstman. Die kennen we hier ook.

Volgens Scandinavisch volksgeloof woont er op elk erf een tomte. Tomtar waken over grond, boerderij en landerijen en hun bewoners. Vandaar hun naam die afgeleid is van het woord tomt wat perceel/erf betekent. Tomtar verzorgen daarnaast ook het vee en slaan alarm wanneer er gevaar dreigt. Wie een vuil woord durft te gebruiken, krijgt een oorveeg toegedeeld.

Eén keer per jaar ontvangen tomtar hun loon. Dit in de vorm van een kom pap die ze krijgen voorgeschoteld op kerstnacht. Het ontbreken van een boterklont in de pap voorspelt onheil.

Het gegeven dat dit tijdens de kerstnacht dient te gebeuren is de enige link met kerst.

Kerstkaart met illustratie van de Zweedse tekenaar Jan Bergerlind
Kerstkaart met illustratie van de Zweedse tekenaar Jan Bergerlind

Met deze kennis en een tomte op de achterbank rij ik in het donker terug naar huis.
Me afvragend wie onze nieuwe bewoner met kerst pap gaat voorschotelen…

Kram – Katrien

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

4 thoughts on “Zweedse kerstkabouters”

  1. Ik probeer mijn man, verstokt Engelandganger, al jaren over te halen tot een bezoek aan Zweden. Waarschijnlijk krijg ik volgend jaar mijn zin en gaan we op het eind van het jaar een weekend naar Stockholm. Hopelijk vinden we daar ook zo’n autenthieke kerstmarkt.

    En hopelijk bevalt dat zo goed, dat we het jaar erop een rondreis gaan maken zodat ik eindelijk een bezoek aan Carl Larssons woonhuis in Sundborn van mijn bucketlist kan strepen. Want dat staat er al zo’n 30 (!) jaar op …

    1. Hej Daphne, leuk je hier te mogen verwelkomen. Wel, dan denk ik dat het volgend jaar inderdaad hèt jaar is om naar Zweden te trekken. En als je dit voor de kerstperiode doet dan vind je vast een typische Zweedse kerstmarkt om te bezoeken. Heb snel even Carl Larsson gegoogeld. Een van de bekendste Zweedse aquarel kunstenaars. Was me totaal onbekend. Schilder je zelf ook?

    1. Klinkt leuk Sandra! Misschien vind je via volgende link wel een leuke kerstmarkt wanneer je in Zweden bent. http://www.svenska-slottsmassor.se/startsidan/. Ben je in de buurt van Göteborg dan is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de kerstmarkt in Liseberg waar miljoenen lichtjes de donkere dagen opvrolijken. http://liseberg.se/sv/hem/Nojesparken/Vintervarld/ Waar je ook heen gaat, ik hoop dat een heerlijk sneeuwtapijt je opwacht.
      Kram – Katrien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top