Mooie route Zweedse westkust

6 prachtige routes langs de Zweedse westkust

Vele buitenlandse toeristen die met de boot of het vliegtuig in Göteborg aankomen, starten hun reis met een autotrip langs de Zweedse westkust. Of ze houden dit deel als afsluiter van hun reis. Het spreekwoordelijke neusje van de zalm.

De kustlijn van het Zweedse landschap Bohuslän loopt van Göteborg tot voorbij Strömstad helemaal tot aan de brug Svinesundsbroarna. Daar verlaat je Zweden en rijd je Noorwegen binnen.

Dit is een tweede tip in een reeks tips over de Zweedse Westkust. Het prachtige plaatsje Fjällbacka komt aan bod in tip 1.

Routes langs de Zweedse westkust


Op onderstaand kaartje heb ik zes routes gemarkeerd die meer dan de moeite waard zijn om te rijden. Ik haalde m’n inspiratie uit eigen ervaring, in het boek Upplev Sverige en op de Zweedse site Västsverige.

Verblijf je voor een weekje aan de westkust dan kan je van elke route een daguitstapje maken. Verken de omgeving door aanvullend een wandeling of boottocht in te plannen. Of misschien heb je wel zin om de prachtige scherenkust vanuit een kajak te ontdekken. Deze zijn op tal van plaatsen langs de kust te huren.

Ben je op doortocht langs de Zweedse westkust naar een andere bestemming in Zweden of Noorwegen? Rijg dan de verschillende routes aan elkaar.

Zweedse westkust route

1. Halden (NO) – Hällevadsholm

 • Van Halden in Noorwegen naar Hällevadsholm
 • Via Bullaresjöarna (twee lang uitgestrekte meren) en Naverstad
 • Aantal km: ca. 71 km

Zweedse westkust route

2. Tanumshede – Kungshamn

 • Van Tanumshede naar Kungshamn
 • Via Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bovallstrand, Hunnebostrand en Smögen
 • Aantal km: ca. 55 km

Zweedse westkust route

3. Herrestad – Mollösund

 • Van Herrestad naar Mollösund
 • Via Bokenäs, Dragsmark, Flatön, Malö, Morlanda en Ellös
 • Aantal km: ca. 45 km

Zweedse westkust route

4. Uddevalla – Ljungskile

 • Van Uddevalla naar Ljungskile
 • Via Gustavsberg, Långehed, Råssbyn en Ulvesund
 • Aantal km: ca. 20 km

Zweedse westkust route

5. Stenungsund – Klädesholmen

 • Van Stenungsund naar Klädesholmen
 • Via Myggenäs en Sundsby
 • Aantal km: ca. 37 km

Zweedse westkust route

6. Marstrand – Öckeröarna

 • Van Marstrand naar de eilandengroep Öckeröarna
 • Via Tjuvkil, Kärna, Säve, Björlanda, Torslanda en Kalvsund
 • Aantal km: ca. 50 km

Zweedse westkust route

Ik hoop van harte dat ik je met deze post geïnspireerd heb, dat je voor een of meerdere van deze routes kiest en er met volle teugen van geniet! Een printvriendelijke versie van deze routes ontvangen? Download ze hier.

Hejdå!
Katrien ♥


Meer reisbestemmingen aan de Zweedse westkust

Smögen Zweden
Reisinspiratie
Katrien

Smögen Zweden

Smögen en meer bepaald Smögenbrygga is mogelijks het meest gefotografeerde plaatsje aan de Zweedse westkust. Niet voor niets want op welke andere plek kun

Lees verder »

overnachten aan de zweedse westkust

[booking_product_helper shortname="map widget bohuslän"]

DEEL DIT BERICHT MET JOUW VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

14 thoughts on “6 prachtige routes langs de Zweedse westkust”

 1. Beste Katrien
  Wij zijn van plan om een volgend jaar onze vakantie door te brengen in een vakantiewoning .
  Onze interesse gaat uit naar Zuid Zweden in de provincie Skane .
  Heb jij voor ons enkele tips ivm verhuurders van vakantiehuizen .
  Wat zijn volgens u de beste websites die deze woningen aanprijzen ?
  Groetjes uit België ,Yvo

 2. De Zweden zijn erg streng met Parkeren in stad en daarbuiten.
  Heb heftig leergeld betaald , toen we afgelopen Oktober 2019 onze dochter ( die in Zweden een semester studeert (( Skövde)) aldaar bezochten.
  Het verdient aanbeveling om te parkeren in een officiële parkeer garage , indien je in de ” grote Stad” , wenst te parkeren. Elke instructie om parkeergeld te betalen ” buiten de parkeergarage ” is volstrekt eenzijdig in het Zweeds gegeven ( en het Zweeds is moeilijk!).
  Trouwens ook parkeren met de rijrichting mee; anderszins is een parkeerbekeuring van SKR 1200 het resultaat !
  Verder een machtig mooi land met zeldzame Elanden ; en kostbare alcohol. Veel vegetariër’s .

 3. De Zweden zijn erg streng met Parkeren in stad en daarbuiten.
  Heb heftig leergeld betaald , toen we afgelopen Oktober 2019 onze dochter ( die in Zweden een semester studeert (( Skövde)) aldaar bezochten.
  Het verdient aanbeveling om te parkeren in een officiële parkeer garage , indien je in de ” grote Stad” , wenst te parkeren. Elke instructie om parkeergeld te betalen ” buiten de parkeergarage ” is volstrekt eenzijdig in het Zweeds gegeven ( en het Zweeds is moeilijk!).
  Trouwens ook parkeren met de rijrichting mee; anderszins is een parkeerbekeuring van SKR 1200 het resultaat !
  Verder

 4. Hey Katrien,
  Wij plannen een 10daagse avontuurreis naar Zweden ..m bp skane ..
  Ik heb met vriendinnen reeds Malmö, Ystad , Lund, de mooie soderasen, stenshuvud gezien !
  Nu wil ik dit samen met mijn man én camper nogs verkennen in juli. Is dit te doen in 10 dagen?
  Wij komen vanuit Gent (België ).
  Mocht zelfs lukken ev ook Stockholm maar dat zal te ver zijn..
  Heeft u daarvan routes?

  Hartelijk dank!
  Claudine

  1. Hej Claudine,
   Wat fijn dat jullie naar Zweden reizen volgend jaar. 10 dagen is aan de korte kant voor een rondreis in Zweden maar zonder al te veel plaatsen te willen aandoen, zeker te doen. Persoonlijke zou ik een landschap/regio uitkiezen en die verkennen. Zweden is zo groot waardoor de afstanden tussen gebieden kan bedriegen. Je zou kunnen kiezen voor bv. de zuid- en oostkust. Of de westkust en het gebied rond de twee grote meren Vättern en Vänern. Maar er zijn nog zoveel mogelijkheden. Dit najaar nog verschijnt mijn e-book met mooie routes om te rijden – Zuid-Zweden. Via mijn nieuwsbrief wordt je automatisch op de hoogte gebracht van de verschijnen. Inschrijven kan via volgende link: https://landing.mailerlite.com/webforms/landing/a6q8b2
   Geniet van de voorbereidingen en alvast een mooie reis!
   Katrien

 5. Hallo Katrien, wij zijn nu voor de eerste keer met de camper in Zweden. Morgen willen we richting westkust en onze laatste week dan jouw routes rijden. Nu mijn vraag. Ik heb de eerste 2 nu in maps gepland en kom dan op 2 ferries. Ik vraag me nu af of de kleine verbindingen ook makkelijk te gebruiken zijn met een camper van iets meer dan 6 meter. Kan je dat misschien ergens op internet vinden?

 6. Dag Katrien,
  Over een paar weken gaan we voor de derde keer naar Zweden en deze keer willen we langs de Westkust tot Idre rijden dus ik heb de routes afgedrukt. Dat was een leuke ontdekking!
  Zijn de routes ook geschikt voor een camper van 7 meter? Kunnen wij ook op de ferry naar Marstrand?
  We tellen af om te kunnen vertrekken :-)
  Groetjes uit België, Lieve

  1. Hej Lieve, wat leuk dat een reis naar Zweden voor de deur staat. :) De routes zijn volgens mij goed te rijden met een camper. Ik moet toegeven tijdens het rijden daar niet heel de tijd aan gedacht te hebben maar ik kan me niet echt herinneren dat het ergens te krap zou zijn. Daarentegen kan je niet met de camper naar Marstrand. Dit is een autovrij eiland. Enkel plaatselijke bewoners mogen er met een gemotoriseerd voertuig heen. Maar vlakbij de ferry kan je je camper op een van de vele parkings kwijt. Alvast veel plezier en tot hoors! Katrien

 7. Anneke Kracht

  Hallo Katrien,
  Net je blog ontdekt en word er helemaal blij van.. Over vier weken gaan we voor het eerst naar Zweden (met campertje, twee tienermeiden en twee hondjes). ik heb al heel veel informatie verzamelt de afgelopen maanden (teveel om in drie weken te ondernemen haha..) Maar ik weet zeker dat ook wij besmet zullen raken met het Zwedenvirus.. Bedankt voor deze geweldige routes, heb ze meteen opgeslagen..
  groetjes,
  Anneke

  1. Hej Anneke, wat leuk om horen dat je blij wordt van mn blog :) En vier weken vakantie in Zweden. Heerlijk! Een periode waar je toch heel wat van Zweden zal kunnen meepikken. Graag gedaan en vele groetjes terug!

 8. Hallo Katrien,

  Wat een geweldig leuk initiatief, om zo de liefhebbers van Zweden te bedienen en te inspireren!
  De 6 routes zien er aantrekkelijk uit, absoluut de moeite waard.

  Nu zijn wij caravankampeerders en ik vroeg me af of het een idee is, om die prachtige routes aan te vullen met ( bijzondere, goede of heel mooi gelegen) campings, zodat je de 6 routes op je gemak kunt volgen, zonder nog te hoeven zoeken naar passende campings? Met afstanden erbij vermeld. Dat zou handig zijn.

  Ik kan me voorstellen dat er ook vakantiegangers zijn, die in een hotel of vakantiewoning verblijven, maar ook die informatie zouden we/je zo successievelijk kunnen toevoegen.

  Enfin, het is maar een idee.

  Hartelijke groet,

  Agneta

  1. Hej Agneta, hartelijk dank voor je positieve reactie. Ik hoop dat heel veel mensen van de routes gebruik kunnen maken. En wat een goed idee om de routes aan te vullen met overnachtingsmogelijkheden. Ik kan me inderdaad voorstellen dat deze informatie het reizen eenvoudiger maakt. Iets voor in de toekomst. :) Dan zou het wel leuk zijn om er misschien een kleine digitale brochure van te maken.
   Op dit moment werk ik aan een digitaal reisplatform voor Zwedenliefhebbers. Eenmaal online zal je ook daar inspiratie kunnen terugvinden voor overnachtingen. Je vind meer informatie over het reisplatform in volgend bericht: https://www.touchofsweden.net/reisplatform-reisgroep/
   Nogmaals dank voor je reactie en tot hoors!
   Katrien

 9. Klaas Riemersma

  Beste Katrien,
  Heb je website ‘touchofsweden’ bekeken en wil me dan ook graag inschrijven voor je nieuwsbrief en berichten.
  Wij komen regelmatig in Zweden (Skane) bij mijn zwager in Tomelilla die daar woont en een melkveebedrijf heeft.
  Vanuit daar trekken wij dan noordwaarts Zweden in met de tent.
  De routes langs de westkust lijkt ons zeer interessant en gaan dat zeker een keer verkennen. Zweden is een prachtig land om er te vertoeven.
  Ik ontvang graag je nieuwsbrief in de toekomst.
  Met hartelijke groet,
  Klaas Riemersma, Warffum, Holland

  1. Hartelijk dank voor je berichtje hier Klaas! Zweden is inderdaad een prachtig land en het is er heerlijk om te zijn. Zowel voor een lange vakantie, city-trip of om er zoals ik en je zwager te wonen. :) Leuk dat je mijn blog ontdekt hebt en je gebruik gaat maken van de routes. Ben je nog niet aan de westkust geweest dan ben ik zeker dat je je ogen gaat uitkijken. De scherenkust met al haar eilandjes is iets dat je zeker moet gezien hebben. Ik heb je inschrijving op m’n nieuwsbrief goed ontvangen. Beste groet, Katrien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top