IMG_8680_WEB_featured

Fika – een Zweeds fenomeen

Hou je zelfs maar een klein beetje van Zweden, dan heb je vast al van “fika” gehoord. De Zweedse koffiepauze die zoveel meer inhoudt dan alleen maar koffie drinken. Na het lezen van deze post weet je hoe ik het bijzondere in de Zweedse fika ontdekte en kan je je een beeld vormen van:

 • Het gebeuren waar de gemiddelde Zweed maar liefst 268 uren* of 33 werkdagen aan spendeert.
 • De activiteit die in alle lagen van de Zweedse bevolking voorkomt.
 • Het fenomeen dat zo sterk met Zweden verbonden is dat je er geen vertaling voor vindt in het Nederlands, Engels of welke andere taal dan ook.

Maar wat is er nou zo bijzonder aan die fika?

Zo bijzonder dat het mannen in maatpak ertoe aanzet midden op de dag buiten plaats te nemen rond een wankel tafeltje. Zittend op een vintage stoel, eten ze het gebakje dat ze enkele minuten eerder zorgvuldig uitkozen uit een rijkelijk gevulde toonbank aan lekkers.

Genietend van hun koffie praten ze over koetjes en kalfjes. Zo lijkt het toch…

Fika Zweden

Maar fika moet meer zijn dan het vier-uurtje dat ik uit mijn schooljaren ken. En dat enkel tot doel had mijn grootste honger te stillen.

Pas toen ik vaker de gelegenheid kreeg om te fika-en met Zweden, raakte ik meer en meer gefascineerd door dit typische Zweedse fenomeen. Ik observeerde Zweden tijdens hun fika-moment en vroeg wat fika voor hen betekende.

Nederlandse vervoeging van het werkwoord 'fika'
Ik fika
Jij fikat
Wij fika-en
Ik heb gefikad
Jij fikade
Fika!

Het fika-gebeuren kreeg diepgang.

De activiteit ‘iets eten’ en datgene wat gegeten wordt, verdwenen naar de achtergrond. Naar voor trad wat voorheen onzichtbaar bleef en ik bij gebrek aan fika-ervaring minder goed kon detecteren:

 • de beleving
 • de mentale verrijking
 • het sociale
 • het alleen zijn
 • de reflectie
 • het connecten met anderen
 • het bouwen aan relaties
 • de rust
 • het ontmoeten
 • de pauze
 • het moment

Na heel wat fika-uren, begrijp ik nu beter waarom fika zo belangrijk en prominent aanwezig is in de Zweedse cultuur. En waarom drukke zakenmannen er bewust tijd voor vrijmaken. Het is meer dan alleen maar een pauze nemen en een kopje koffie drinken.

Het is een investering. In wat, kom je meestal pas later te weten.

Ik zou best nog een tijdje door kunnen gaan. Zo gebeten door het fika-gegeven. Maar laat ik deze inwijding in de wereld van de fika afsluiten met het formuleren van een definitie.

Mijn definitie van 'fika'
Fika is het geheel van het nemen van een pauze, gecombineerd met het nuttigen van een drankje, iets zoets of een broodje en datgene wat je voelt, ervaart of bereikt op het moment dat je fikat. Je kan alleen fika-en of samen met anderen. Fika-en doe je thuis, op kantoor, bij iemand op bezoek, in de buitenlucht of in een eethuisje. Het weg zijn van je dagelijkse bezigheid, zowel mentaal als fysiek is belangrijk voor een geslaagd fika-moment. De plaats, het gezelschap, de muziek, het gespreksonderwerp, het eten en het drinken bepalen mede de kwaliteit van een fika.

Fika is geen vaste wetenschap. Dus wil je iets aan dit bericht toevoegen of betekent fika voor jou iets anders? Laat gerust een reactie na. Ik ben tevens benieuwd hoe jij fika ervaren hebt toen je op vakantie was in Zweden of toen je laatst bij Ikea langs ging.

Zo… nu tijd voor een fika.
Kram – Katrien

* Bron: Gevalia, Zwedens grootste koffieproducent

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

12 thoughts on “Fika – een Zweeds fenomeen”

 1. Hoi Katrien!

  Met veel plezier hebben mijn vriend en ik jouw blog’s gelezen terwijl we door Zweden een mooie autoreis aan het maken zijn. We hebben meteen de tering naar de nering gezet, en onze eigen fika-moment in de auto gecreëerd. Want wij vinden: het maakt niet waar of wanneer je bent, er moet altijd ruimte zijn voor een fika!

  Hoe kijk jij hier tegenaan?

  Veel liefs van twee enthousiaste lezers,
  Eveline en Michael

 2. Ann Van Grunderbeeck

  Hej Katrien,
  Ik volg je al een hele tijd en geniet van je verhalen en nuttige informatie.
  Mag ik jouw pagina over fika gebruiken op de nederlandstalige website van Mannaminne.se, die ik momenteel vertaal? of een deel van je tekst zoals bv je definitie van fika? Ik kan het in elk geval niet beter uitleggen :)
  Lieve groet en ik wens je een fantastische zomer!
  Ann

 3. van de leur jacqueline

  Dank U voor de mooie verhalen en informatie. Ik vind de Fika een mooi gebeuren maar ik heb mijn twijfels over het lekkers , als ik zie wat erin de winkels ligt van lekkers met enorme hoeveelheden e-nummers en bewaarmiddelelen…heb ik er toch moeite mee. Ik leef zelf met zo min mogelijk toevoegingen .. en dat zal ik zeker missen als ik in zweden ben.Ben wel op zoek naar een heerlijk bakje koffie met echte slagroom .. en dat vind ik niet in zweden.Verder klinkt het relaxt dat de fika er zo bijhoort.En ook de eenvoud van alles erom heen.Of is het qwestie van zoeken naar het juiste plekje!

  1. Hoi Jacqueline, wat fijn te vernemen dat de informatie en verhalen op mijn blog je interesseren. Dat is altijd fijn te vernemen wanneer je net start met bloggen. Dan is het gemakkelijker om door te zetten ;)
   In Zweden zijn er vast heel wat eetplaatsjes, restaurants en koffiehuizen die enkel ecologische ingrediënten gebruiken in hun bereidingen. Ik moet toegeven dat ik niet helemaal thuis ben in die e-nummers. Ik veronderstel dat ecologische koffie ook e-nummers kan bevatten? Maar mits vooraf voldoende informatie in te winnen en opzoekwerk te verrichten ben ik er zeker van de je je heerlijk bakje koffie niet moet ontzeggen wanneer je in Zweden bent. Indien je een trip naar Zweden zou plannen in de toekomst, wil ik je hier graag bij helpen. Stuur dan gerust een mailtje naar katrien@touchofsweden.se Bedankt voor je reactie Jacqueline!

 4. Mooi Katrien,
  ‘n heel gezond waardevol gegeven de Fika.
  dank voor je info en je heerlijke schrijfstijl!!

  1. Dank je wel voor je reactie Marijke! De fika is een Zweedse activiteit om te koesteren en snel over te nemen :) Fijn dat je m’n schrijfstijl leuk vindt.

 5. Het mooiste moment tijdens een Sverige trip…ondertussen ook volop aan het integreren in ons dagelijks bestaan in België. Helaas vind je hier niet zo’n overheerlijke gebakjes :(

  1. Haha, de Zweden zijn inderdaad sterk in koekjes, taartjes en gebakjes maken. Dat heeft natuurlijk te maken met die fika-cultuur. Ik plan via mijn blog een aantal typische recepten te delen. Waaronder zeker veel zoetigheden. Kan je onmiddellijk de fika nog beter integreren in België :) Weet je, ik plan onmiddellijk in dat een van mijn volgende post een receptje is om koekjes te bakken. Bedankt voor de tip!
   Kram – Katrien

  1. Vandaag denk je vast aan de Zweedse fika wanneer je je kopje koffie of thee drinkt ;-) Blij Zweden ietsje dichter bij jou te brengen Linda.
   Kram – Katrien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top