Fjällbacka Zweden

Weetjes en tips voor een dagje in Fjällbacka

Fjällbacka staat internationaal bekend als het kleine dorpje aan de Zweedse westkust waar zich de verhalen van Camilla Läckberg afspelen. Het uitzicht van het oude gedeelte van het vissersdorpje karakteriseert zich door de kleurrijke houten huisjes, het rumoer van het levendige haventje en de 74 meter hoge, imposante en steile berg Vetteberget. Je vindt Fjällbacka in de gemeente Tanum op ongeveer 18 km van Tanumshede.

Dit is een eerste tip in een reeks tips over de Zweedse Westkust.
Ontdek ook tip twee waarin je zes prachtige routes langs de Zweedse westkust terugvindt.

Fjällbacka Zweden

1. De kloof Kungsklyftan

Kungsklyftan, ligt midden in het centrum van Fjällbacka en is een grote imposante kloof die ontstaan is na een aardbeving zo’n 250 miljoen jaar geleden. Deze kloof deelt de berg Vetteberget in twee en enkele grote rotsblokken uit de ijstijd zitten bovenaan de kloof vast. Tijdens strenge winters is de kloof volledig gevuld met sneeuw en ijs. Wandel naar het Ingrid Bergman plein of torg. Daar zie je een stenen poort met de vermelding Kungsklyftan. De trappen leiden je rechtstreeks naar de kloof.

Fans van Astrid Lindgren herkennen deze kloof mogelijks. Kungsklyftan werd namelijk als set gebruikt tijdens de verfilming van het verhaal Ronja de Roversdochter.

Fjällbacka Zweden

Fjällbacka Zweden

Fjällbacka Zweden

2. Het uitzicht bovenop Vetteberget

Loop door de kloof Kungsklyftan en neem de houten trappen die je tot helemaal bovenop de berg Vetteberget brengen. Aldaar wacht je een fantastisch uitzicht over Fjällbacka, de scherenkust en het binnenland. Neem hier minstens een kwartiertje de tijd om van het weidse landschap te genieten. Op een mooie lentedag zijn de rotsen zalig warm en is dit een heerlijk plaatsje om te picknicken.

Fjällbacka Zweden

Fjällbacka Zweden

3. Een korte wandeling langs Vettebergstigen

Eenmaal bovenop de berg kan je je wandeling vederzetten via Vettebergstigen. Deze 2,5 km lange wandeling start en eindigt op het Ingrid Bergmans plein. Nadat je van het uitzicht op de vlakke top van de berg genoten hebt, leidt het pad je landinwaarts over de berg terug naar het oude gedeelte van Fjällbacka. Volg de blauwe stippen op de grond.

Fjällbacka Zweden

4. Moord en mysterie in Fjällbacka

De Zweedse literaire thriller schrijfster Camilla Läckberg is opgegroeid in Fjällbacka. Haar bloedstollende romans spelen zich grotendeels af in de omgeving van Fjällbacka. Haar eerste vier boeken werden verfilmd en later verscheen de serie Fjällbackamorden waarin de personages uit Camillas boeken in actie komen komen.

Vele Läckberg-fans willen dit plaatsje dan ook niet missen wanneer ze naar de provincie Bohuslän reizen. Je kan een uitgestippelde wandeling maken die je langs een veertiental plaatsen brengt die voorkomen in de boeken van Camilla Läckberg.

Fjällbacka Zweden
Åsa Dahlgren/vastsverige.com

5. Favoriete vakantieplaats van Ingrid Bergman

Ook de bekende Zweedse actrice Ingrid Bergman heeft haar naam verbonden met Fjällbacka. Ze was helemaal verkocht aan de scherenkust die zich vlak voor Fjällbacka uitspreidt. Sinds 1958 woonde ze tijdens de zomer op het eiland Dannholmen ten westen van Fjällbacka. Na haar dood werd haar as in de zee rond het eiland uitgestrooid.

Het plein dat vroeger Fjällbacka torg noemde, werd ter haar nagedachtenis omgedoopt tot Ingrid Bergmans torg. Op het plein kan je een beeld van Ingrid Bergman terugvinden. Symbolisch kijkt ze uit over de plaats waar ze zoveel van hield.

Fjällbacka Zweden

6. Boottocht naar de eilanden Väderöarna

Tijdens een boottocht naar de eilandengroep Väderöarna geniet je van alle pracht dat de scherenkust je te bieden heeft. Eenmaal aangekomen in het haventje vlakbij het hotel/restaurant Väderöarna Värdhus kan je via een uitgestippelde wandeling de unieke omgeving verkennen. Vraag de weg naar Lotsutkiken, een uitkijktoren waar je bij mooi weer bijzonder ver kan kijken.

Je honger stil je met een voortreffelijke lunch of avondmaal dat ter plaatse en met lokale ingrediënten in Väderöarna Värdhus klaargemaakt wordt. Het hele jaar door kan je met de boot deze kale eilandengroep bezoeken en ook Väderöarna Värdshus is het hele jaar open. Op het einde van de dag kies je om de boot terug te nemen naar Fjällbacka of Hamburgsund of misschien boek je wel een kamer in het hotel om de nacht op dit eiland aan de Zweedse westkust door te brengen.

Fjällbacka Zweden
Jonas Ingman/vastsverige.com

Hopelijk heb ik jouw enthousiasme om Zweden en Fjällbacka te bezoeken met deze informatie en foto’s opgewekt!

Vragen, extra tips of opmerkingen kan je onderaan dit bericht bij de reacties kwijt. Wil je mijn nieuwsbrief en bijgevolg meer reisinformatie automatisch in je mailbox ontvangen? Laat dan hieronder je naam en e-mailadres achter.

Katrien ♥

ps: wil je vakantietips en andere Zweden-gerelateerde info in je mailbox ontvangen? Laat dan hieronder je naam en email achter. Welkom!
[su_divider top=”no”]

Mooie routes Dalarna

Overnachten in Bohuslän

Booking.com
Zweedse recepten voor op reis

Meer reisbestemmingen aan de Zweedse westkust

Smögen Zweden
Reisinspiratie
Katrien

Smögen Zweden

Smögen en meer bepaald Smögenbrygga is mogelijks het meest gefotografeerde plaatsje aan de Zweedse westkust. Niet voor niets want op welke andere plek kun

Lees verder »

overnachten aan de zweedse westkust

Booking.com

DEEL DIT BERICHT MET JOUW VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

5 gedachtes op “Weetjes en tips voor een dagje in Fjällbacka”

 1. Avatar

  Hoi Katrien,

  Afgelopen zomer zijn we in Bohuslan geweest. Wat een prachtige omgeving! Jouw tips hebben we goed kunnen gebruiken: we zijn naar Fjällbacka geweest en een paar autoroutes gereden. Hier komen we zeker nog een keer terug!!

 2. Avatar

  Hai Katrien,
  Wij zijn in Marstrand en Fjallbacka geweest, top locaties. precies zoals je hebt beschreven.
  Haga is ook leuk in Göteborg,

  gr,
  Wouter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze webpagina bevat enkele affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij zo’n link aanklikt en overgaat tot boeking of aankoop, ik vergoed wordt. Zo gaat een deeltje van de winst van het betreffende – meestal grote – bedrijf naar mij. Mooi toch! : ) Dankzij onder andere deze bijdrages kan ik mijn werk als blogger verderzetten en hier blijvend nieuwe informatie over Zweden voorzien. Hartelijk dank voor het begrip! En ook bedankt om via mijn site boekingen en aankopen te maken. Dat wordt enorm geapprecieerd. Dank, Katrien

Scroll naar top