Marstrand Zweden

Marstrand – een parel aan de Zweedse westkust

Marstrand is een parel aan de Zweedse westkust. Het plaatsje bestaat uit twee eilanden: Marstrandön en Koön. Het Marstrandeiland ligt het verst in zee en trekt jaarlijks tal van bezoekers aan. Er wonen ongeveer 1.400 mensen.

Andere tips in deze blogserie over Bohuslän


Een prachtige autoroute naar Marstrand


Heb je Bohuslän uitgekozen als vakantiebestemming dan is een daguitstap naar dit autoloze eiland zeker het overwegen waard. Daarenboven is de weg erheen eentje om u tegen te zeggen. Marstrand is het begin- of eindpunt van een van de zes prachtige autoroutes in Bohuslän die ik in kaart bracht.

Mooie route Zweedse westkust

De ferry naar Marstrand


Op het eiland Koön aangekomen, laat je je wagen achter op een van de parkings in de buurt van de ferry. Een kaartje voor de ferry koop je ter plaatse in de kiosk of aan de betaalautomaat. Dit is een enkel ritje want de terugrit is gratis. De ferry vaart tijdens de zomer om het kwartier en de overtocht duur ongeveer vijf minuutjes. Na middernacht vaart de ferry om het half uur.

Marstrand-Zweden
Göran Assner/vastsverige.com

Het centrum van Marstrand


Eenmaal je voet aan wal zet, beland je midden in het centrum van Marstrand. Het is moeilijk aan de charme van dit kleine pittoreske dorpje te ontsnappen. De gezellige kasseiwegjes, in het oog springende kleurrijke houten huizen en vele winkeltjes lokken je het ene straatje in en het andere uit.

Marstrand Zweden

Wandelen op Marstrand


Het loont de moeite het centrum te verlaten om de prachtige rotsachtige kustlijn van het Marstrandeiland van dichtbij te ontdekken. Er loopt een bewegwijzerd pad (blauw gemarkeerd op onderstaand kaartje) rond het eiland. Deze wandeling is ongeveer 5 km lang en je kan ze naar eigen wens inkorten of verlengen via een van de vele wegjes die dwars over het eiland lopen.

Marstrand Zweden

Marstrand Zweden

Marstrand Zweden

Zonnen en baden


Op verschillende plaatsen langs de kust van het eiland krijg je de mogelijkheid om op de warme rotsen te gaan zitten. Misschien is het wel zo warm dat je overweegt om een duik te nemen in het zoute water. Her en der vind je plaatsjes waar je het water gemakkelijk kan inwandelen. Op sommige plaatsen is er een drapje voorzien.

Ben je benieuwd wat “nakenbadet” betekent op het wandelkaartje twee foto’s hierboven? Inderdaad, het naaktbad. Voor de liefhebbers :)

Marstrand Zweden

Marstrand Zweden

Waar je zeker moet passeren


Een lijstje met enkele plaatsen waar je zeker moet passeren. De nummers stemmen overeen met de nummers op het kaartje met de wandelroutes, een beetje hoger op deze pagina.

1. Nålsögat
Nålsögat of het oog van de naald is een smalle doorgang tussen twee steile bergwanden. De doorgang is zo nauw dat je je zijdelings moet verplaatsen. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen.

Marstrand Zweden

2. Societetshuset
Dit prachtige gebouw werd gebouwd in 1886 en deed tot 1979 dienst als tijdelijke verblijfplaats voor de adel. Vandaag kan je bepaalde delen van de woning huren als feest- of conferensieplaats. Een prachtig stukje architectuur en bouwkunst.

Marstrand Zweden

3. Carlstens fästning
Carlstens fästning is de burcht die midden op het eiland ligt en waar moeilijk omheen te kijken valt. Je ziet dit indrukwekkende bouwwerk uit de zeventiende eeuw al vanop Koön liggen. Je kan de burcht op eigen houtje bezoeken, een geleide rondleiding volgen of er overnachten. Wil je er een slaapplaatsje bemachtigen dan moet je er tijdig bij zijn!

Marstrand Zweden
Göran Assner/vastsverige.com

4. Skalens fyr
Skalens fyr is de vuurtoren die op het noordwestelijke deeltje van Marstrand ligt. Exact op die plaats ontmoeten de twee zeestraten Kattegat en Skagerrak elkaar.

5. S:t Eriks grotta
Midden op het eiland bevindt zich een grot waar de eilandbewoners zich verscholen wanneer Carstens Fästning in 1719 belegerd werd.

Laat gerust weten indien je aanvullingen hebt op bovenstaande. Indien je foto’s of een verslagje van jouw trip naar Marstrand of van een andere plaats in Zweden wil delen dan kan dat in de Facebookgroep van Touch of Sweden Travel Community.

Tot hoors en maak je nog geen deel uit van de reisgroep, alvast van harte welkom!
Katrien ♥

Tips verschenen in deze blogserie over Bohuslän


Meer reisbestemmingen aan de Zweedse westkust

Smögen Zweden
Reisinspiratie
Katrien

Smögen Zweden

Smögen en meer bepaald Smögenbrygga is mogelijks het meest gefotografeerde plaatsje aan de Zweedse westkust. Niet voor niets want op welke andere plek kun

Lees verder »

overnachten aan de zweedse westkust

[booking_product_helper shortname="map widget bohuslän"]

DEEL DIT BERICHT MET JOUW VRIENDEN

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

2 thoughts on “Marstrand – een parel aan de Zweedse westkust”

    1. Oh, ik heb jouw berichtje op een of andere manier helemaal gemist. Ik hoop dat je een mooie tijd had in Zweden en meer specifiek op Marstrand. En bedankt voor het compliment! :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top