Stena Line, een van de grootste transportbedrijven in Europa, stuurt zich alsmaar bij richting een groene (handels)toekomst. Bij een van de ferry’s, namelijk de Stena Germanica, experimenteert het bedrijf met een nieuwe, doch niet onbekende brandstof: methanol. Doordat het van de conventionele marinediesel afstapt, stippelt het een groene(re) koers uit in de hoop daarmee onder de grenzen van de in 2015 opgestelde milieumaatregelen te duiken.
Met de boot naar Zweden
De Groene Koers van Stena Germanica
Methanol: een groen alternatief?
Methanol, a.k.a. methylalcohol of brandalcohol, is een alcohol die uit methaangas wordt gewonnen en het bevindt zich van nature in metabolische processen van o.a. de meeste fruit- en groentesoorten1. Hoewel het uiterst brandbaar is en strikte veiligheidsregels dus een must zijn, is het veel minder explosief dan benzine. Maar hoe zit het met de beweerde milieuwinst?
Ten eerste is methanol oplosbaar en zou een eventuele lekkage een veel kleinere impact hebben op het onderzeese leven. Verder heeft het voor zijn energieomzetting alleen maar koolstofatomen nodig, waardoor een heel scala aan mogelijkheden zich blootlegt wat betreft de grondstof. Zo kan niet alleen aardgas de basis zijn, maar ook CO2 (afkomstig van rookgassen of de atmosfeer) evenals bioafval.
De uitlaatstoffen zijn hoofdzakelijk waterdamp en koolstofdioxide – byebye zwavel en roetdeeltjes! Mocht de basis van het methanol koolstofdioxide zijn, zou je van een “CO2-recyclage” kunnen spreken, aangezien de atmosferische koolstofdioxideatomen opgenomen en weer vrijgegeven worden. Zo zou de uitstoot op z’n minst stabiel blijven.
Maar het plan staat nog in zijn kinderschoenen, en dus opteert het ferrybedrijf toch voor aardgas. Gelukkig is een overschakeling naar biobrandstof op lange termijn niet ondenkbaar, waardoor dit alternatief alleen maar naar meer milieuvriendelijkheid kan groeien. Uiteindelijk is de idee van een groene koers hoofdzaak, ongeacht in welke fase die zich bevindt.
Waarom uitgerekend de Stena Germanica?
De motoren van de Germanica, die verantwoordelijk is voor de route Kiel-Göteborg, zijn al zo omgebouwd dat ze zowel op diesel (voor noodgevallen) als op methanol kunnen varen. De ferry heeft dus nu dubbelwandige brandstoftanks.
Ondanks deze aanpassing blijft het wat opletten geblazen, want methanol is een corrosieve stof. Dit houdt in dat het door chemische processen metaal aantast; het is vergelijkbaar met een roestproces, maar dan in combinatie van een oppervlak met een metaal, en niet met zuurstof en water. Het vrachtschip vergt dus meer onderhoudskosten.
Het verdict: Vi kör!
De hele innovatieve milieu-idee heeft zich weliswaar al gesetteld, toch moet het vanaf het beginstadium nog verder uitgewerkt worden, vandaar dat aardgas nog steeds de basisbrandstof blijft. Maar met de pasgecreëerde, nuchtere mindset van Stena Line leidt zo’n onderneming misschien wel naar een wereld waarin “fossiel- en CO2-neutraal” de norm wordt.
Fingers crossed, nietwaar?
Raisa
Bronvermelding
– 1 ChemicalSafetyFacts.org. (z.d.). Methanol.
– Berger, K. (2014, 12). Is methanol de schone maritieme brandstof voor de toekomst?
– ChemicalSafetyFacts.org. (z.d.). Methanol.
– Kushner, J. (2019, 8). Pros and Cons of Methanol in Industrial Energy Utilization.
– StenaLine (z.d.). Een groene reis: de milieuvriendelijkste reis maak je bij Stena Line!