Stieg Larsson Millennium trilogie

Stieg Larsson (Karl Stig-Erland Larsson) zal voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven met de Millennium trilogie. ‘Mannen die vrouwen haten’, ‘De vrouw die met vuur speelde’ en ‘Gerechtigheid’ verschenen postuum in 2005 en 2006, kort na de dood van de Zweedse schrijver Larsson op 50-jarige leeftijd. De Stieg Larsson boeken met hoofdrolspelers Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist waren meteen erg populair, werden in tientallen talen vertaald en gingen miljoenen keren over de toonbank. Door het succes kon een verfilming natuurlijk niet uitblijven.

Volgorde boeken Millennium Trilogie

Nederlandse titels boeken Stieg Larsson en David Lagercrantz

1. Mannen die vrouwen haten
2. 
De vrouw die met vuur speelde
3. Gerechtigheid
4. Wat ons niet zal doden
5. De man die zijn schaduw zocht
6. Zij die moet sterven

Zweedse titels boeken Stieg Larsson en David Lagercrantz

1. Män som hatar kvinnor
2. 
Flickan som lekte med elden
3. Luftslottet som sprängdes
4. Det som inte dödar oss
5. Mannen som sökte sin skugga
6. Hon som måste dö

Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist

Hoofdrolspeler in de trilogie is Mikael Blomkvist, journalist en uitgever van het tijdschrift Millennium dat bekend staat om z’n onderzoeksjournalistiek. Z’n tegenspeelster, de jonge intelligente computerhacker met tattoos en piercings Lisbeth Salander, laat op z’n minst een diepe indruk na. Haar fantastisch inzicht als researcher trekt de aandacht van Blomkvist en samen proberen ze klaarheid te brengen in verschillende duistere zaken.

In het eerste deel staat de zoektocht naar een vermist en vermoedelijk vermoord 16-jarig meisje centraal. De twee daarop volgende delen draaien voornamelijk rond Lisbeth Salander zelf, die verdacht wordt van moord. Enkel Blomkvist gelooft nog in haar onschuld.

Na de dood van Stieg Larsson verschenen nog drie boeken in de reeks. Het was bestsellerauteur David Lagercrantz die het overnam op vraag van de vader en broer van Larsson. ‘Wat ons niet zal doden’ verscheen in 2015 en werd – ondanks zowel lovende als kritische recensies – meteen een succes. Hierna schreef Lagercrantz ook nog ‘De man die zijn schaduw vond’ en ‘Zij die moeten sterven’.

Stieg Larsson Millennium Trilogie - Nederlandstalig boeken

Geschreven door Stieg Larsson en David Lagercrantz

Stieg Larsson Millennium Trilogie - Zweedstalige boeken

Geschreven door Stieg Larsson en David Lagercrantz

Stieg Larsson Millennium Trilogie - de televisieserie

Zweeds gesproken - Nederlandse ondertiteling

Scroll to Top