johan_willner-canoeing_-2063

5 zaken die je moet weten over het Zweedse allemansrecht

Dagelijks begeef ik me wel even in de natuur. Ik hoef daarvoor niet verder te gaan dan m’n eigen tuin waardoor ik mezelf als een echte bofkont bestempel.

Maar binnenkort trek ik er nog eens met pak en zak op uit. Nieuwe horizonten en Zweedse landschappen ontdekken. Ik ga namelijk wandelen, vogels kijken en genieten van de omgeving rond het meer Hornborgasjön.

Het ideale moment om even het Zweedse allemansrecht of allemansrätten op te frissen.

Dit is het recht om je te voet, vrij en onbezorgd in de natuur te begeven. Om er tijdelijk te overnachten en er bessen of paddestoelen te plukken. Zelfs wanneer je de grond waarop je je bevindt niet in eigendom hebt.

Ongelofelijk, niet?

johan_willner-looking_for_mushrooms_-2052

Dit alles uiteraard met de nodige aandacht en respect voor planten, dieren en ja, ook voor grondeigenaars en de mensen die er leven.

Take nothing but pictures.
Leave nothing but footprints.
Kill nothing but time.

Het volledige recht is gebouwd op twee grondregels. We kunnen het onze verantwoordelijkheid noemen, als dank voor deze unieke mogelijkheid.

 • verstoor niet
 • verniel niet
Schaaf je Zweeds wat bij
Allemansrätt
Allemansrätten
Naturvårdsverket
Naturreservat
Privat väg
Förbjuden
Allemansrecht
Het allemansrecht
Het Zweedse agentschap voor natuurzorg
Natuurreservaat
Privé weg
Verboden

5 ZAKEN DIE JE MOET WETEN OVER HET ZWEEDSE ALLEMANSRECHT
Nou, laat me even enkele algemene zaken over het allemansrecht op een rijtje zetten. Later duik ik in enkele typisch Zweedse outdooractiviteiten en bekijk ik in detail wat allemansrätten hierover toelaat en verbiedt.

 1. Wanneer is het allemansrecht van kracht
 2. Zodra je je in de natuur begeeft om te wandelen, kajakken of gewoon om even op een steen aan een meer te zitten, is het allemansrecht van kracht.

 3. Waarom het allemansrecht
 4. Het allemansrecht geeft iedereen die het wil de mogelijkheid om zich vrij in de natuur te begeven. Tevens maakt dit recht het voor iedereen gemakkelijker om in de natuur te vertoeven en duidelijk hoe je verstoring en vernieling kan voorkomen.

 5. Wie kan van het allemansrecht gebruiken maken
 6. Ben je op vakantie in Zweden dan mag je je ook als niet-Zweed vrij in de natuur begeven. Je plicht hierbij is je verantwoordelijkheid te nemen en niets te vernielen, noch mens noch dier te storen.

 7. Geldt het allemansrecht overal in Zweden
 8. In natuurreservaten en Nationale parken gelden andere regels. Check daarom altijd even de borden aan de ingang of op de parking van een reservaat voor je je activiteit in de natuur aanvangt.

 9. Is het allemansrecht typisch Zweeds
 10. Dit recht bestaat ook in andere Scandinavische landen zoals Noorwegen en Finland maar ontbreekt in dezelfde vrije vorm in gelijk welk ander land op onze aardbol.

  Duitsland, Schotland, Zwitserland en Oosterijk hebben een gelijkaardig recht maar bevat meer beperkingen in vergelijking met het Scandinavische allemansrätt.

Meer weten over het Zweedse allemansrätt ?
Het is het Zweedse agentschap voor natuurzorg “Naturvårdsverket” dat instaat voor het verstrekken van informatie over het Allemansrätt. Hun website kan je zowel in het Zweeds als in het Engels consulteren.
 • Download Naturvårdsverket Nederlandse folder
 • Bekijk Naturvårdsverket Zweeds gesproken filmpje
 • Wat zegt Wikipedia over allemansrätten in het Zweeds en in het Engels

Ga je deze zomer met vakantie naar Zweden? Geniet van de natuur en van de mogelijkheden die het allemansrecht ons biedt.

Dat ga ik doen. Met respect voor mens en dier.
Katrien

ps: beide foto’s in deze post zijn van de hand van Johan Willner/imagebank.sweden.se Waarvoor hartelijk dank!

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

3 thoughts on “5 zaken die je moet weten over het Zweedse allemansrecht”

 1. Pingback: Een adembenemende loppis in Zweden - Touch of SwedenTouch of Sweden

 2. Ben ‘s een kijkje gaan nemen via je link. Prachtig en mogelijkheden zat. Ik zou ook aan het aftellen slaan.
  Geniet ervan!

  1. Hi Lena, er zijn inderdaad tal van mogelijkheden. Ik hou het voorlopig dicht bij de deur. Volgende week donderdag is het al zover en trek ik richting Hornborgasjön. Groetjes! Katrien

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top