Reis je naar Zweden, dan krijg je vast de gelegenheid Zweedse kaneelbroodjes te eten. Ze bestaan in verschillende vormen, groottes en smaken. De lekkerste kanelbullar at ik dit voorjaar op midzomer. De persoon die verantwoordelijk was voor al dat smulplezier is Katarina, een Zweedse vriendin.
Hoe ze kaneelbroodjes maakt, leerde ze van haar moeder die het op haar beurt van haar moeder leerde. Door de jaren heen paste ze het recept hier en daar een klein beetje aan. Want ja, Katarina heeft – in tegenstelling tot mij – al meer dan één keer kanelbullar gemaakt.
Morgen, 4 oktober, is het in Zweden dag van de kaneelbroodjes of kanelbullens dag. Ter gelegenheid van dat zoete feest maakte ik deze morgen kaneelbroodjes en deel ik Katarinas traditionele recept met jou.
Benodigdheden Zweedse kaneelbroodjes
Recept voor ongeveer 16 grote of 24 kleine kaneelbroodjes.
Ingrediënten voor het deeg:
- 100 gram boter
- ½ liter melk
- 50 gram verse gist of 12 gram droge gist
- ½ theelepel zout
- 1,5 dl suiker*
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1,4 liter bloem*
Ingrediënten voor de vulling en afwerking:
- 100 gram boter
- 1,5 dl suiker*
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 1 ei
- parelsuiker
Hoe ga je te werk
- Smelt de boter en voeg de melk toe. Verwarm tot ongeveer 37 graden (vingerwarm).
- Verkruimel de gist in een grote kom en voeg het zout en de suiker toe. Giet een deel van de warme vloeistof over de gist en los al roerend de gist op. Voeg de rest van het mengsel, kardemom en ⅔ van de bloem toe.
- Kneed tot je een soepele deeg bekomt. Voeg indien nodig extra bloem toe. Strooi ten slotte wat bloem over het deeg en dek af met een schone theedoek. Laat het deeg ongeveer een half uurtje rijzen.
- Mix boter, suiker en kaneel voor de vulling.
- Kneed het deeg op een met bloem bedekte ondergrond en verdeel in twee of drie gelijke delen. Rol elk deel uit zodat je een rechthoek bekomt. Smeer de delen in met de kaneelboter.
- Vouw elke rechthoek dubbel zodat de kleinste zijde halveert. Snij elk dubbelgevouwen deel in ongeveer acht repen (de kleinste zijde blijft behouden). Snij elke reep nogmaals in de lengte door maar behoud langs één zijde een stukje dat je niet doorsnijdt.
- Nu ziet elk reepje eruit als een lange broek. Neem de pijpen van de broek en leg een eenvoudige knoop. Maak je niet te veel zorgen over hoe die knoop exact moet liggen. Leuk is het om daarmee te experimenteren. Elk kaneelbroodje mag er gerust iets anders uitzien. Leg de knopen op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een handdoek en laat ongeveer 40 mininuten rijzen.
- Kluts het ei en smeer de bovenzijde van de broodjes ermee in. Strooi parelsuiker over de broodjes.
- Bak 6 tot 9 minuten op 250 graden in het midden van de oven.
- Laat de broodjes onder een handdoek afkoelen.
Ideaal voor bij de fika!
Katrien ♥
Ps: je kan deze kaneelbroodjes heel eenvoudig invriezen en tevoorschijn toveren bij onverwachts bezoek. Verwarm ze een paar seconden in de microgolf en ze lijken ovenvers.
* in Zweden gebruikt men volume in plaats van gewicht om aan te geven hoeveel bloem, suiker en dergelijke je voor een bepaald recept nodig hebt. In begin vond ik dat best raar maar eigenlijk is het handig om net zoals voor vloeistoffen een maatbeker te gebruiken om bloem en suiker af te meten.
23 thoughts on “De lekkerste Zweedse kaneelbroodjes”
Hoihoi, het hele recept is goed gelukt en het deeg deed wat het moest doen. Ik weet alleen niet zo goed wanneer de broodjes gaar zijn. Hoe zouden de broodjes moeten voelen en eruit moeten zien?
Hallo Katrien,
Ik ga de broodjes echt bakken. Ik heb sinds kort weer een oven en nu kan ik bijna niet meer stoppen met bakken. Ik geef het meeste weg aan vrienden, kinderen en buren. Ik eet er zelf ook van maar niet TE veel. Groetjes uit Nederland. Marieke
Hallo Marieke,
Ik kan me voorstellen dat het je na een tijd zonder over in een bakperiode zit. :) De vrienden, kinderen en buren zullen ook blij zijn met de nieuwe oven. ;-).
Groetjes, Katrien
In de bereiding staat dat je gist, suiker en zout moet mengen, maar zout maakt de gist kapot. Best is het zout eerst met bloem te mengen zodat er geen rechtstreeks contact is met de gist.
Dank je voor de tip Linda! Ik heb dat ook altijd gehoord maar eigenlijk zelf nog nooit problemen gehad met het op deze manier te doen. Maar beter safe dan sorry dus ik ga er de volgende keer zeker op letten.
Hoi Katrien, het ziet er heerlijk uit! Ik heb gisteren de broodjes gemaakt maar het deeg ging niet rijzen. Heb je nog tips hoe je dit bv kan doen in de oven? Ik heb voor het deeg de ingredienten in een maatbeker gedaan. Gebruik je dan voor de hoeveelheid bloem; de hoeveelheid die bij water staat (ml) of bij bloem (gram) op de maatbeker? Groeten, Sanne
Hej hej Sanne! Wat eigenaardig dat de broodjes niet gingen rijzen. Heb je ze onder een handdoek gelegd en rust gegeven (dus niet om de 2 minuutjes gaan spieken of ze al gerezen zijn ;-) )? Wat betreft het afmeten van de ingrediënten volgens inhoud kijk je naar de ml op je maatbeker. Heel handig eigenlijk, je moet het alleen maar weten. :) Ik hoop dat de volgende keer de broodjes wel gaan rijzen Sanne! Groetjes, Katrien
Mijn moeder bakte vroeger 2 grote blikken vol. Binnen een week was alles op. Ons gezin bestond uit 5 personen. Wij aten het als ontbijt en voor bij de koffie. Mee naar school als tussendoortje. Heerlijk alleen deed mijn moeder er suikerglazuur op inplaats van suiker parels
Wat leuk om horen Astrid! Dat zijn vast mooie herinneringen. Nog niet aan gedacht om zelf aan het bakken te gaan en ook je smaakpapillen aan vroeger te laten denken? :)
Hallo Katrien;wou daarjuist eens je recept uitproberen maar weet niet wat ik fout gedaan heb,ik krijg geen vast deeg die ik kan uitrollen ook al heb ik er in totaal 650gr bloem bijgedaan,heb blijft een kleverige brij die ik absoluut niet kan uitrollen,kan je me helpen aub ,wij zijn echt verlekkerd op kanelbullar en zou ze graag zelf kunnen maken;alvast bedankt ,Petra
Dag Petra, fijn dat je met het recept aan de slag gaat. Ook hier gek van kanelbullar. :) Ik zou voorstellen om beetje bij beetje iets meer bloem toe te voegen tot je deeg niet zo veel meer gaat kleven. Denk er ook aan op je werkblad wat bloem te leggen en ook je handen even in de bloem te stoppen. De boter en het vocht zorgen ervoor dat het deeg kleeft. Na het rijzen kleeft de deeg meestal iets minder. Ik hoop je met deze tips geholpen te hebben en indien vooral niet opgeven met bakken. Volgende week probeer je het gewoon opnieuw. Ik veronderstel mondjes genoeg in huis die de broodjes willen verorberen. :)
We zijn net terug van een heerlijke vakantie in Zweden. Tiveden en Hedeshunda. Mijn zoon is gek op de kaneelbroodjes en ik heb beloofd deze te gaan maken. De parelsuiker hebben we uit Zweden meegenomen. Bedankt voor je recept. Nu maar hopen dat ze lukken. Anders moet ik naar de Ikea want daar worden ze ook verkocht. Maar zelf gemaakt is toch het aller lekkerste.
Dag Petra, wat leuk te vernemen dat je een heerlijke vakantie in Zweden achter de rug hebt. Tja, die kaneelbroodjes of kanelbullar zijn echt verslavend maar super eenvoudig te maken. Ik ben er dus zeker van dat ze zullen lukken. Want vers gebakken is inderdaad veel lekkerder dan deze die je koopt. Laat gerust weten of je zoontje ze lekker vond. ;-) Oja, Tiveden is echt prachtig hé! Ik was er vorig jaar nog. In Hedeshunda ben ik nog niet geweest. Iets om te onthouden.
bedankt voor al jouw leuke berichten en verhalen. ik begrijp niet goed aan dit recept, 1,4 liter bloem?
Dank je wel Nan! Heel fijn om horen. Wanneer je een maatbeker hebt, kan je eenvoudig de bloem daarin afmeten. Net zoals je met water doet. Ik heb gisteren niet gewogen hoeveel 1,4 liter bloem is. Het gewicht is ook afhankelijk van bloem tot bloemsoort. Lukt het hiermee? Anders zal ik straks eens afwegen hoeveel 1,4 liter bloem is in gram. Fijne zondag!
Ik ga ze ook proberen! Maar eerst moet ik meer plek in de vriezer krijgen want het is veel te veel voor mij alleen.
Mijn Zweedse vrienden vriezen ze in vóór ze worden gebakken – heb jij daar ervaring mee?
Dat heb ik nog niet gedaan Liesbeth. Ik heb even gegoogeld wat de Zweden denken over het invriezen van kanelbullar voor ze gebakken worden in de oven. Het lijkt erop dat de meeste voor eerst afbakken kiezen en dan de vriezer in. Vries je het deeg in dan moeten ze best eerst op een plaat de vriezer in. Daarna kan je ze pas in een zakje samen steken om plaats in de vriezer te besparen. Eenmaal je ze nodig hebt, is er toch nog wat werk en tijd nodig. Het deeg moet ontdooien (gebakken kanelbullar kunnen onmiddellijk de microgolf in) en daarna kan je starten met het insmeren met ei en parelsuiker. Dan kunnen ze pas de oven in. Het gaat dus maar is iets omslachtiger.
Klinkt heerlijk! Ga ik zeker een keer uitproberen! Fijne kanelbullardag!
Zeker doen Henriëtte. Ze zijn echt overheerlijk. :)
Wat zien ze er lekker uit Katrien! Ik ga het recept zeker eens uitproberen! Gezellige dag morgen! Groetjes uit een zonnig Nederland….
Dank je en fijn te vernemen dat je het recept eens wil uitproberen Wil. Voor jou ook een fijne zondag!
Als ik de afbeeldingen zie van de kaneelbroodjes, dan krijg ik er meteen zin in er een op te eten. Ik ben dol op deze broodjes. Als wij in Zweden zijn dan eten wij ze regelmatig. Heerlijk bij de koffie en de thee.
Bedankt voor het delen van het recept. Dat ga ik bewaren. Natuurlijk niet alleen bewaren maar ook uitproberen ;-)
Hartelijke groet!
Jij hartelijk bedankt voor je reactie en het delen van dit en ook m’n andere berichten. Dat wordt ten stelligste gewaardeerd Elly! Vi hörs!